fbpx

Surf in style!

Harmony Harvesting

Onze aarde.

We leven in een, op zijn zachtst gezegd, aparte tijd. We weten dat we onze aarde aan het verwoesten zijn. De lucht is vervuild, CO2 en stikstof zijn te hoog. We overbevissen en vervuilen onze oceanen, om nog maar over het dierenleed te zwijgen. Maar ons grootste probleem is de verwoesting van onze grond. Het is te veel om op te noemen. Te veel ook om er persoonlijk iets aan te kunnen doen, hoewel veel mensen hun best doen iets bij te dragen aan het milieu. Mooi! Maar een druppel op een gloeiende plaat. Er moet iets drastisch gebeuren om de mensheid een toekomst te kunnen geven. Omdat alles in verband staat met elkaar (holistisch) zijn wij van mening dat als je de landbouw (grootste industrie ter wereld) helemaal anders zou aanpakken, een aantal hele grote problemen opgelost zouden kunnen worden. 

Wat wordt er opgelost?

Groots gedacht, maar waarom ook niet. Als 50% van alle monocultuur landbouw zou veranderen naar diversiteit, niet ploegen en geen pesticiden. Gaat de CO2 naar beneden en de temperatuur van de aarde omlaag. Niet alleen door het zakken van de CO2 maar gewoon door dat de wereld er weer wat groener uit zal zien. Wateren zullen verbeteren doordat al die pesticiden niet meer in het grondwater terechtkomen. De grond wordt weer zoals het bedoeld was. Met als gevolg dat ons voedsel beter van kwaliteit zal worden. Met als gevolg dat wij gezonder worden. Met als gevolg….en ga zo maar door.

Samen met de natuur.

  • Onze hedendaagse landbouw is gebaseerd op monocultuur. Dat is zo gegroeid door de jaren heen. Men dacht toen de beste keuzes te maken om ons voedsel op die manier te verbouwen. Inmiddels weten we beter. Nu is het tijd om te veranderen.
  • Een hele makkelijke regel die wij volgen is: Kijk naar de natuur. De natuur heeft voor alles een oplossing. Kijk, leer en probeer. Als de natuur de monocultuur de beste manier zou vinden om de aarde zo in te richten, was dat wel zo geweest. 
  • Er zijn verschillende nieuwe technieken en systemen die met een grote diversiteit aan planten en bomen werken. Permacultuur, holistische landbouw, RAS (regeneratieve bos/landbouw) en syntropische landbouw. Naar onze mening zijn de laatste twee geschikt om een revolutie in de landbouw teweeg te brengen. Reden, omdat deze geschikt zijn om op hele grote schaal uitgeoefend te kunnen worden om zo te voldoen aan de grote vraag naar voedsel.

Onze missie.

  • Kort gezegd, bewustwording. Wat gaat er fout in de wereld op gebied van landbouw maar belangrijker nog, wat zijn de oplossingen? Wat kun je er zelf aan toedragen? Op kleinere schaal gezien, hoe kan ik zelf een voor mij geschikt systeem beginnen? Hoe meer mensen weten wat we kunnen doen om onze wereld weer op het goede spoor te krijgen, hoe eerder het bij de mensen terechtkomt die er echt iets aan kunnen doen, namelijk onze boeren. 
  • “Samen met jou”.
  • Op ons land gaan we verschillende systemen samenbrengen en uitproberen. Met als uitgangspunt “al doende leert men”. Hierbij nodigen we iedereen uit om te komen kijken of misschien zelf mee te komen helpen. Daarnaast gaan we cursussen geven of hosten. Heb jij interesse om eens langs te komen om te kijken wat we hier allemaal aan het bewerkstelligen zijn. Of wil je aan een cursus deelnemen? Wil je van ons land en onze accommodatie gebruikmaken om een cursus te geven? Neem dan contact met ons op!

OCEAN TO EARTH

  • De eerste cursus die we gaan hosten wordt georganiseerd door Sylvia Avontuur en is genaamd “Ocean to Earth”. De tweede editie hiervan zal plaatsvinden vanaf 1 tot en met 3 maart 2024. 

Klein voorproefje,

Surfen geeft het ultieme gevoel van, ‘één zijn met de natuur’. Het lezen van de golven is zoals het lezen van de natuur. Zou je dit gevoel in andere delen van je leven willen integreren? Laat permacultuur je gids zijn naar een meer met de natuur en regeneratieve manier van leven. Leer werken met de kringloop van de natuur. Doe ideeën op die je helpen op persoonlijk en sociaal vlak. Hulpmiddelen die u kunt gebruiken in een stedelijke levensstijl of om een off the grid woning te creëren.

Wat kan je die week verwachten?

  • Een aantal  begrippen (in het Engels) die zullen worden besproken. 
  • Permaculture Principles Working with nature. Patterns in Nature Elements, sector analyses zoning Agroforestry Theory. Abundance of Nature, Seed saving – propagation plants. Animals in Systems, Water retainment, irrigation – drought resistant plants. Making a banana circle. How to build healthy soil? Succession, garden concepts. Flower meadows – green manure. Making of natural fertilizers. Compost making – various methods. Excursion – harvesting food. discovering irrigation systems and polytunnels….
  • Voor meer informatie en/of inschrijvingen, neem contact op met Sylvia of direct met ons.

Mail; sylvia@unfold360.com